Vad gör en elektriker?

Hejsan, jag ska säga det med en gång, att jag är ingen elektriker! Men min bästa kompis i Norrtälje har utbildat sig till det och han har berättat om jobbet och hur spännande det är så jag tänker mig att jag slänger ihop ett inlägg. För jag skriver mycket här i bloggen och det här är en sak jag inte har skrivit om innan, men nu är det dags!

Detta är en yrkesgrupp inom el- och energibranschen som utför elektriska installationer. De flesta av oss har nog någon gång behövt anlita en för att installera eller reparera något i hemmet. De flesta arbetar på byggarbetsplatser, industrier, affärer eller kommersiella lokaler. Ibland jobbar de även på anläggningar inom jord- och skogsbruk.

Det finns olika typer av elektriker, allt från montörer som installerar el till serviceelektriker som reparerar elutrustning. Andra jobbar som driftselektriker och är ansvariga för elen på ett företag. Det finns även säljare av elprodukter, konsulter och utvecklare av nya produkter.

De flesta elektriker har en utbildning på gymnasienivå, antingen på ellinjen eller energilinjen. Därefter gör man praktik i ett år innan man tar sin examen. För att bli behörig måste man ha godkända betyg i Svenska 3, Matematik 2c/d och Samhällskunskap 1.

En del väljer dessutom att göra en yrkesutbildning på Komvux eller folkhögskola.

Det finns olika branscher inom elektrikeryrket. De flesta arbetar med installation och service, men det finns även möjlighet att jobba inom forskning och utveckling, försäljning eller drift.

Serviceelektriker är den vanligaste typen av elektriker och de arbetar med service och underhåll av elanläggningar. De installerar och reparerar elutrustning, såsom ljusarmaturer, strömbrytare och kablar. De jobbar ofta för stora företag som har egna elavdelningar eller för företag som specialiserat sig på installations- och servicearbete. Om det här är jobbet för dig, det vet jag inte, kanske är det så!